Nu ai cum să rămâi la fel după ce citești o carte. Cumva cărțile ne determină să vedem lumea într-un mod diferit …

În cartea ”50 de clasici în psihologie” am găsit multe subiecte interesante. Împărtășesc câteva pasaje referitoare la: intoleranță, reticența la schimbare, obediență.

👀
„Prejudecățile rasiale par adânc înrădăcinate în mintea umană, ca urmare a atenției deosebite pe care o acordăm diferențelor vizuale. Educația și contactul cu celelalte grupuri de oameni ne fac să înțelegem că aceste diferențe sunt, literalmente, superficiale.”

👀
„Oamenilor nu le place schimbarea, nici când acest lucru presupune realizarea unor lucruri mici, relativ nesemnificate, care sunt în mod evident în cel mai bun interes al lor.

De ce facem tot ce ne stă în putință pentru a evita schimbarea? Schimbarea înseamnă pierdere în ochii noștri, dar, dacă nu suntem dispuși să acceptăm nici o pierdere, oricât de mică, atunci este posibil să pierdem tot.”

👀
”Pentru că am evoluat în ierarhii sociale clare de-a lungul a mii de ani, o parte din felul în care este programat creierul nostru ne face să căutăm să ne supunem oamenilor care sunt ”deasupra” noastră. Faptul că nevoia noastră de a fi ascultători depășește, adesea, educația anterioară sau condiționarea față de compasiune, etică sau precepte morale sugerează că mult prețuita idee de liber-arbitru este un mit.”

L.E.E.

SHARE WITH